Ketodiet kan det vara något för mig?

I grund och botten kan vi säga att folk i allt större utsträckning antar Low Carb diet. Eftersom de anpassar sig till det och eftersom för dessa människor kosten ”fungerar”. Det hjälper det dem att uppnå sina mål.

Ketodieten

Är snål på protein, den är rik på fett och mycket lågt innehåll av kolhydrater. Detta resulterar i grunden i att konsumera stora mängder smör, grädde, nötter och oljor, dvs ”hälsosam fett”. Å andra sidan måste konsumtionen av socker, korn, bröd, pasta eller till och med frukt och grönsaker minskas. Faktum är att det inte kommer att bli någon väsentlig förändring. Bara några få kolhydrater kommer att tas bort för att underlätta processen, och mängden fett kommer att ökas.

Så i den ketogena dietfasen kommer du att öka mängden fett till 40% och minska kolhydratet till 20-40 gram. Samtidigt som mängden protein och antalet måltider bibehålls. Vi förstår att denna process även kan ha hälsofördelar vid förebyggande. Och effektiv behandling mot diabetes, cancer, epilepsi och Alzheimers sjukdom.

Men naturligtvis, kom alltid ihåg att inte oroa dig för mycket. Särskilt om du inte har för mycket vikt att förlora. Att vara för besatt av att räkna kolhydrater kan inte vara mycket hälsosam psykologiskt. I så fall vill du bara fokusera på att äta riktig mat med få kolhydrater. Men inget att oroa dig för för mycket om.

Olika typer av ketogena dieter

Det finns tre typer av ketogen dieter, men inte alla är lämpliga för de flesta. Skillnaden i varje är helt beroende av karbintag:

Standard Ketogenic Diet (SKD):
vanligast och rekommenderad version av kosten där du stannar inom 20-50 gram netto kolhydrater per dag. Och fokuserar på måttligt proteinintag och högt fettintag.

Målinriktad Ketogen Diet (TKD):
innebär att äta omkring 25-50 gram nettocarbs eller mindre cirka 30 minuter till en timme före träning.

Cyklisk ketogen diet (CKD):
involverar högre-carb perioder där du äter en låg-carb, ketogen diet i flera dagar följt av ett par dagar äter high-carb.

Högproteinketogen diet:

Är mycket nära en SKD, men med ytterligare mängder protein.

Vi lär oss också att reducera kolhydrater sätter din kropp i ett tillstånd som kallas metabolisk ketos. Och när detta händer blir din kropp extremt effektiv när du bränner fett till energi.

Låg karb dieter vs ketogeniska dieter

Keto dieten klumpas ofta in med någon typ av låg-carb diet, men det finns skillnader som bör noteras. Vissa låg-carb dieter är inte ketogena, och den största skillnaden är nivån på kolhydratintaget.

Till exempel kan en låg carb-diet innebära en måttlig minskning av kolhydrater. Men inte en tillräckligt stor minskning för att skicka dig till ketos. Till exempel innebär den mer moderna versionen av Atkins ofta att människor lägger i mer karbohydrater över tid. Vilket kan vara för mycket för att gå in i ketos eller stanna i ketos under långa perioder.

Ketosis vs Ketoacidosis

De med diabetes ska vara medvetna om diabetisk ketoacidos, vilket är ett farligt tillstånd. Som kan vara en risk för diabetiker som inte tar tillräckligt med insulin. Blir sjuk eller skadad eller dricker inte tillräckligt med vätskor. Andra orsaker till ketoacidos kan innefatta alkoholism, en överaktiv sköldkörtel eller äkta svält.

Med ketoacidos når ketonsnivåerna en extremt hög nivå som kan vända blodet surt. Detta är inte detsamma som säker och hälsosam ketos som uppstår genom att äta lowcarb med ketogen diet.

Som du kan se finns det många hälso- och näringsfördelar med att äta en ketogen diet. Om du är intresserad av att prova det själv, var noga med att lyssna på din kropp. Och var noga med att följa riktlinjerna för att säkerställa en hälsosam och framgångsrik keto-upplevelse.